Hva er stabilisering

Knivmaker

Jon Fredrik Holmberg

 

J.F.Holmberg kniver og stabiliserte skaftemner.

Org.nr:987405198

Tlf: +47 47751452

Jonfrh@online.no

 

Hva er stabilisering ?

Å stabilisere treverk vil kort fortalt si at man man tømmer porene i treet for luft og erstatter dette med en 2komponent resin. Jeg bruker en akrylbasert resin. Dette foregår i et vakumkammer, der trebitene ligger nedsenket i resin.


Selve stabiliseringsprosessen foregår i mange steg, og det er en tidkrevende prosess.


1. Tørking av trevirke


Jeg tørker virke i minimum 1 år, før stabilisering så tørker jeg treklossene i ovn i 24 timer på ca. 90 grader.

Det er viktig å kontrollveie bitene slik at de til slutt har 0 prosent fukt i seg.Når bitene etter ca 12-24 timer slutter å minske i vekt er all fukt ute. Fukt i virke vil føre til at stabiliseringen ikke blir fulkommen.


2. Vakumkammer


Neste steg er å kjøre vakum for å trekke all luft ut av virke. Til å begynne med ser det ut som det fosskoker fordi det er mye luft som blir sugd ut. Etter en del timer vil det helt slutte og boble og da kan man slå av vakumpumpen.

3. Metning


Denne delen er veldig viktig og det slurves nok litt her fordi man ikke har tid til å vente. det er slik at jo hardere treverk jo lengre tid må trebitene ligge nedsenket i resin. Når bitene synker er de gjennomtrukket.4. Herding


Bitene blir herdet i ovn på ca 90 grader i 3-4 timer. Akrylresinen vil da herde og du vil få en et treskaft som nå er mettet med akryl. Det går ann og stabilisere med klar væske, men det er også mulig og tilsette farger.


5. Slipe/polere


Det siste jeg gjør er å pusse ned rester fra resinen og polere opp bitene for å få frem dybde og struktur i hver trebit